ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ В ШКОЛІ

/Files/images/1/974-tarilka.jpg

/Files/images/1/tarilka-zdorovogo-harchuvannya_0.jpg

Примірне чотиритижневе меню при одноразовому харчуванні (обід) на зимовий період для учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти Буринської міської ради Сумської області

Примірне чотиритижневе меню при одноразовому харчуванні (обід) на зимовий період для учнів 5-11 класів закладів загальної середньої освіти Буринської міської ради Сумської області






ЧОТИРЬОХТИЖНЕВЕ МЕНЮ ПРИ ОДНОРАЗОВОМУ ХАРЧУВАННІ


ЧОТИРЬОХТИЖНЕВЕ МЕНЮ ПРИ ТРИРАЗОВОМУ ХАРЧУВАННІ


ГРАФІК ПРИЙОМУ ЇЖІ 1-4 класів

ГРАФІК ПРИЙОМУ ЇЖІ 5-11 класів

Овочі та фрукти повинні становити основну частину прийому їжі – ½ тарілки. Забезпечте різноманітність кольору і виду їжі. І пам'ятайте, що картопля не вважається овочем у «Тарілці здорового харчування» через негативний вплив на рівень цукру в крові. · Віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам – ¼ тарілки: цільні та неочищені зернові – ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них. Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці корисніші, ніж білий хліб, білий рис і інші очищені зерна. · Сила білка – ¼ тарілки. Риба, курка, квасоля, горіхи – здорові та різноманітні джерела білка. Їх можна додати в салат, і вони добре поєднуються з овочами. Обмежте споживання червоного м'яса і уникайте переробленого, як бекон і сосиски. · Корисні рослинні олії – в помірній кількості. Обирайте корисні рослинні олії, як-от оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші. Уникайте частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі трансжири. Пам'ятайте, що знижена жирність не завжди означає користь. · Пийте воду, каву або чай. Відмовтеся від солодких напоїв. Споживайте одну або дві порції молока і молочних продуктів на день. Обмежте вживання соку до маленької склянки на день. · Будьте активні. Червоний чоловічок, який біжить уздовж «Тарілки здорового харчування» – це нагадування, що активність також важлива для контролю ваги.

Віддайте перевагу якості харчування.

Щоб розпочати використовувати «Тарілку здорового харчування», слід візуально поділити тарілку на чотири частини. Заповнювати тарілку варто таким чином, щоб кожну частину займала певна група продуктів: білкові страви, зернові, фрукти та овочі. Фрукти можна вживати як десерт або окремий прийом їжі. Не обов'язково розміщувати їх на тарілці. Головне не забувати про споживання фруктів у достатній кількості.

Рекомендації МОН щодо організації питного режиму в школах

Для організації оптимального питного режиму потрібно забезпечити водою школярів за індивідуальною потребою.

діти 6-8 років: 5 склянок на добу; діти 9 -13 років: 7-8 склянок на добу;

14 і більше років: від 8 до 11 склянок на добу.

При цьому зазначену денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів.

Організація процесу харчування на період карантинних обмежень

· Харчування у школах має бути організовано так, щоб дотримуватися відстані 1,5 м між столами та 1 м між дітьми.

· Кількість учнів за столом не може перевищувати 4-х осіб.

· Організація мультипрофільного харчування за типом «шведського столу»

· та шляхом самообслуговування на період карантину не дозволяється.

· Функціонування питних шкільних фонтанчиків на території закладу освіти не дозволяється. Питний режим здобувача освіти організовується з допомогою використання індивідуальних ємностей для рідини або фасованої питної продукції.

· У разі не можливості забезпечення дітей гарячим харчуванням, організація харчування відбувається шляхом роздачі попередньо фасованої харчової продукції

· Працівник їдальні, який видає страви або здійснює розрахунок, повинен бути забезпечений засобами індивідуального захисту: захисною маскою або респіратором, захисними окулярами або захисним щитком, одноразовими рукавичками.

Кiлькiсть переглядiв: 191

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.